Sollicitatiebrieven

Waarvoor heb je een sollicitatiebrief nodig?

Je hebt een sollicitatiebrief nodig om te solliciteren in Misschien heb je er ook een nodig voor Onderzoek toont aan dat directeurs in 95% van de gevallen bij het begin en in 86% tijdens het schooljaar hun personeel recruteren onder diegenen die hen een sollicitatiebrief stuurden (zie de brochure: Aanwerving van leraren technische en praktijkvakken). Sollicitanten hebben er dus alle belang bij om die te verzorgen.

Wanneer moet je een sollicitatiebrief sturen?

Niet te vroeg - en niet te laat. De beste periode is misschien in de eerste helft van juli. Wanneer je begin september nog geen job hebt, kun je een herhalingsbrief schrijven. Daarin verwijs je naar je eerste brief en je herinnert de directie eraan dat je nog altijd vrij bent. Ook op het einde van elke tijdelijke job kun je een aantal directies aanschrijven om te melden dat je tegen een bepaalde datum eventueel in hun school kunt beginnen.

Delen

Een sollicitatiebrief bestaat uit 2 delen:
  1. de eigenlijke brief
  2. het curriculum vitae
Stuur nooit afschriften van diploma's (of erger nog: het originele diploma) mee. Men zal dit ten gepaste tijde wel vragen, eens je aangenomen bent.

De eigenlijke brief

Vorm

Voor de vormgeving van de sollicitatiebrief volg je best de BIN-normen. Dit zijn normen die het Bureau voor Normalisatie (BNB) uitgevaardigd heeft. In het onderwijs zijn verplicht in vakken als handelscorrespondentie, tekstverwerking enz. Ze zijn sterk aangeraden voor administratieve correspondentie.

Ze zijn van belang voor de vorm en de plaats van:

Details vindt u in deze brochure. U kunt hem bestellen voor 1,70 euro bij
Uitgeverij Licap
Guimardstraat 1
1040 Brussel
tel. 02 509 96 72
fax. 02 509 97 04 en 02 509 97 80
e-mail info@licap.be
www.licap.be
Op sommige sites vindt u ook wel de belangrijkste regels i.v.m. de indeling van de brief volgens de BIN-normen.

Inhoud

Deel de tekst in 3 alinea's in. In de eerste alinea zeg je wat je wil: je wil solliciteren voor een job als leraar zus en zo.

In de tweede alinea vertel je iets over jezelf: bijvoorbeeld

In de derde alinea verwijs je bijv. naar het bijgevoegd curriculum waarin alle details staat. Je kunt ook zeggen dat je graag een persoonlijk gesprek had met de directie om nog meer over jezelf te vertellen.

MateriŽle verzorging

Moet je een sollicitatiebrief met de pen schrijven? Nee, een netjes geprinte brief is zeker goed. Misschien kun je een handgeschreven brief sturen naar scholen waarmee je al een zekere relatie hebt, omdat je er stage deed bijvoorbeeld. Ook kan het zin hebben om een brief in schoolschrift te sturen naar directies van lagere scholen.

Voorbeeld van een sollicitatiebrief.

Curriculum vitae

Het curriculum moet op een afzonderlijk blad. Voor het c.v. geldt eigenlijk alleen maar overzichtelijkheid. Groepeer daarom je gegevens per soort:

In het onderwijs doet het klassieke chronologische curriculum het nog altijd. In het bedrijfsleven worden ook nog gebruikt:

Als je wil, kun je ook met die vormen experimenteren.

Neem in elk geval op wat in je voordeel kan spelen:

Bij de referenties mag je enkel die personen vermelden aan wie je gevraagd hebt of ze iets over je willen vertellen.

Vrijwel het belangrijkste uit je hele curriculum is het telefoonummer. Zorg er dan ook voor dat je te bereiken bent.

Voorbeeld van een curriculum vitae.

Alternatieven

In plaats van een brief per post te sturen, kun je je curriculum in de school aan de directie gaan afgeven. Doe dit alleen maar in scholen waar je min of meer bekend bent (bijv. omdat je er stage deed of omdat je er oud-leerling bent).

Je kunt ook je brief per e-mail versturen. Denk er dan aan dat wellicht nog niet elke directeur dat goed vindt.

Misschien kun je bij het begin van het schooljaar enkele scholen opbellen met de vraag of ze nog uren voor je hebben. De kans is niet erg groot dat je zo tot bij de directie doorverbonden wordt, maar je weet nooit.

Bijkomende informatie

Wie behoefte heeft aan algemene informatie over solliciteren, kan die vinden op www.vdab.be/werkinzicht/solliciteren.shtml (met o.a. webinars).